Przejdź do treści

OPS Włochy

  • Zwiększ rozmiar tekstu
  • Normalny rozmiar tekstu
  • Zmniejsz rozmiar tekstu

Obrazek przedstawia zdjęcie rodziny oraz numer telefonu i adres ośrodka

Dzień Wolontariusza - warsztaty kulinarne dla dorosłych w Villi Intrata

Zastawiony stółW związku ze zbliżającym się Międzynarodowym Dniem Wolontariusza Ośrodek Pomocy Społecznej postanowił uhonorować swoich Wolontariuszy, którzy potrafią czerpać satysfakcję z bezinteresownego niesienia pomocy innym ludziom.

W dniu 22 listopada 2017 r. odbyło się wydarzenie, podczas którego nasi Wolontariusze mogli mile spędzić wspólnie czas jak również skosztować pysznych potraw kuchni staropolskiej. Można było też czegoś się dowiedzieć i nauczyć, gdyż mieszcząca się w Wilanowie restauracja Villa Intrata organizuje warsztaty kulinarne dla dorosłych, a to właśnie tam Ośrodek postanowił zaoferować atrakcję swoim Wolontariuszom.

Jeden z naszych Wolontariuszy tak opisał to wydarzenie:

 

zaczęło się od części teoretycznej - wykładu o staropolskiej kuchni, który okazał się bardzo ciekawy. Później przeszliśmy do części najważniejszej - przygotowywania potraw. Zrobiliśmy to pod opieką naszych edukatorów i kucharzy. Wszystko odbywało się w bardzo miłej, radosnej atmosferze. Mieliśmy możliwość poszerzenia swoich horyzontów: poznaliśmy smak nowych dla wielu z nas warzyw - na przykład pasternaka, dowiedzieliśmy się też o innych niż znaliśmy dotychczas zastosowaniach warzyw w kuchni. Zapachy robionych przez nas dań roznosiły się po całej Villi Intrata, która jest miejscem stylowym i według większości z nas po prostu pięknym. Wreszcie nadeszło to, co najprzyjemniejsze - mogliśmy skosztować przygotowanych potraw. Było pysznie, a także interesująco - pani menedżer projektów w Villi Intrata opowiedziała nam w tym czasie o historii tego miejsca.


Villa Intrata jest położona na terenie wilanowskiej rezydencji króla Jana III. W miejscu tym odtwarza się staropolskie smaki i kulturę. Misją tego miejsca jest przybliżenie ludziom zapomnianych smaków, obyczajów i tradycji z XVII-XVIII wieku. Prezentuje się je tu w formie pokazów rekonstrukcyjnych, jest też oferta warsztatów kulinarnych skierowanych zarówno do dorosłych, jak i do dzieci.

Fot. Paweł Bobrowski